Instalatie cilindrica tip up-flow amestecat





Caracteristici principale: acest proces de digestie anaeroba utilizeaza dejectiile asa cum sunt (parte lichida + parte solida), asadar digestorul, care in aceasta tipologie de instalatie este de forma cilindrica, va fi dotat cu o instalatie de amestecare cu elice, cu pompa de recirculare externa temporizata si sistem cu deschizaturi de fund pentru a obtine miscarea dejectiei si efectul up-flow si rupere de crusta. Digestorul va fi alimentat zilnic cu dejectie proaspata, in timp ce dejectia digerata va iesi dupa un timp mediu de sedere in bazin de aproximativ 20 / 25 zile.

Cui ii este indicat:
la crescatoriile care vor sa gestioneze dejectiile ca unic produs omogen si sa aiba o rentabilitate majora in termeni energetici si deci economici; datorita mentinerii intregii parti solide prezente in dejectii se sporeste productia de biogaz. Este de sfatuit chiar si pentru crescatoriile de dimensiuni mai modeste, dar care au disponibilitatea in timp de a adauga biomasa si a le digera impreuna cu dejectiile. Raman si pentru aceasta instalatie valabile notabile avantaje ambientale, dar trebuie amintit ca: dejectia neseparata trebuie administrata cu masini corespunzatoare in fazele de pompare; digestorul necesita componente electromecanice majore; instalatia are un autoconsum electric mai ridicat si eventuala ajungere a substantelor care contin azot duce la necesitatea de a avea mai mult teren pentru bilantul firmei prevazut de planul de utilizare agronomica. Schema instalatie up-flow

Fazele procesului:
la sfarsit cu scopul de a obtine o mai mare productie posibila de biogaz, este fundamental ca dejectiile produse sa ajunga “proaspete” la digestor; pentru aceasta trebuie adoptate toate mijloacele cele mai oportune pentru a evacua din adaposturile zootehnice cel mai rapid posibil dejectiile produse in crescatorii. Dejectia produsa este dirijata spre un prebazin de depozitare, omogenizare, amestecare si ridicare, prevazut cu mixer si o pompa de maruntire, unde poate fi adaugata in doze prestabilite o moderata cantitate de biomasa pentru a obtine un amestec pompabil, cu un continut de solide nu mai mare de 10%, care imbogateste cu substanta organica dejectia destinata sa alimenteze digestorul. Digestia anaeroba a dejectiilor asa cum sunt cu cantitati moderate de biomasa, este obtinuta in interiorul unui digestor adecvat prin activitatea bacteriilor capabile sa faramiteze moleculele complexe cu formarea de metan, anhidride carbonice, apa si hidogen sulfurat.
Activitatile biologice expuse mai sus sunt conditionate de diferiti factori ca: PH-ul, temperatura si timpul de sedere al dejectiei in digestor. In cazul digestorilor Up-Flow, alimentati cu amestec de dejectii si biomasa, este potrivit a garanta timpi de sedere de cel putin 30-40 de zile si temperaturi in campul mezofil si termofil. Este posibila si divizarea volumului de digestie in doi reactori, unul primar si unul secundar, adaptati la a permite desfasurarea intr-un mod mai controlat a fazelor acidogena si metanigena.